Vi var ett gäng som flydde vintermörkret och brist på isar ned till Madeira. Ön lockade med värme, dykning, fågelskådning och... fiske såklart. Men detta var inte en fiskesemester. Och det är lite det som jag tänkte skriva lite om.
Vi är många som fiskar på våran semester. Vi drar iväg till Norge, Maldiverna eller upp till fjällen. Planerna läggs månader i förväg, förväntningarna är stora. Det skall bli en skön fiskesemester. Men när vi drar iväg en vecka till Thailand, Kanarieöarna eller Barcelona lämnas fiskeprylarna ofta på hyllan. För vem har tid? Vem orkar släpa på fiskeprylarna, vi kommer ju undan med bara ett handbagage? Vi skall ju bara på lite semester. Men fiske behöver varken ta mycket tid eller ta stor plats.
Nästan alla fiskar vi fick upp i Madeira fiskades i hamnar nära lägenheten vi bodde i. Vad använde vi för redskap? Nästan alla fiskar fångades med pimpelspö, sänke och krok. En utrustning som enkelt går ned i handbagaget. Det är ett extremt enkelt fiske som lämpar sig väldigt väl till barn. Faktum är att det är fiske med enkel lina med krok i en hamn som väckte mitt brinnande intresse. Spänningen ligger inte i hur stor fisk som nappar, utan vad är det för fisk som nappar. Som bonus ser man ofta många andra häftiga djur medan man fiskar. Bläckfiskar, nakensnäckor och klumpfiskar är ett litet axplock av vad jag har sett i hamnar medan jag suttit och fiskar. Jag slår vad om att ni har några timmar över nästa semester, så glöm nu inte packa med pimpelspöt!
Ett par tips ifall du blev inspirerad!
1: Använd tunn lina och små krokar. Även lite större fiskar kan vara väldigt små maten eller väldigt försiktiga av sig. Med mindre krokar ökar du chansen till napp! Jag använde 0.20 lina och krokar i storlekarna 10-28.
2: Kolla på lokalbefolkningen. Du är sällan ensam bakom flötet och att studera hur andra gör kan rädda fiskedagen. Som exempel lärde vi oss att bröd vad bästa betet till papegojfiskarna, ett bete som vi sällan använder i havet. Ifrån frustration till succé med ett enkelt byte av bete. Men jag skall erkänna att jag inte kommit på det själv!
3: PEANG! Ett verktyg som borde vara en självklarhet på varje fisketur. Små krokar fastnar ofta svåråtkomligt och detta enkla redskap har räddar oräkneliga fiskars liv! Dessutom kan man med hjälp av en peang kroka av en fisk utan av en fisk utan att behöva ta i den. Vilket för oss till..
4: Ser fisken ut som en simpa? Det finns fiskar som är giftiga. Dom är inte så många men en vanlig grupp som man ofta kommer i kontakt med utomlands är skorpionfiskar. Hur ser dom ut? Som våra simpor! Får ni en simpa som ni inte känner igen rekommenderar jag att man undviker kontakt! Gör inte som Hasse och posera med din i handen. Använd istället peangen och kroka loss utan att ta i fisken. Är du osäker så kapa linan så nära munnen du kan, det är tåliga fiskar!
5: Utmana oss! Det finns en herrans massa fisk där ute i världen och ibland är det svårt att veta vad man fått upp! Bra litteratur finns men kan vara svår att få tag på! Lägg istället upp dina fångster på facebookgruppen Svenska Artfiskare. Där är vi en skvadron fiskare och biologer som mer än gärna sätter tänderna i att försöka artbestämma dina fångster. Utmana oss, det är en uppmaning! Hur gick resan då? Jo, Här kommer våra fångster!
19 ornate wrasse (17 cm, 17cm, 16 cm, 8 x 15 cm) 159p
9 kretensisk papegojfisk 45p
2 läppmulte (16 cm) 20p (LR)
5 guldsparid 50p
2 canary damselfish 10p
2 madeiran scorpionfisk (10 cm) 50p (LR)
1 junkergirella 5p
2 klippsmörbult (60 gram, 17 cm) 68p (DLR)
4 rockpool blenny (70 gram, 18 cm, 15 cm) 110p (DLR)
1 grå tryckarfisk (9,5 hg, 38 cm) 100p (DLR)
1 rödpagell 20p
5 blacktail comber 100p
Arvid fick:
28 ornate wrasse: (19 cm, 0,4 hg, 4 x 17 cm, 12 x 15 cm) 273p (LR)
18 kretensisk papegojfisk: (30 cm, 3,5 hg) 125p (DLR)
6 canary damselfish: (3 x 13 cm) 60p
13 guldsparid: (13 cm) 140p (LR)
2 klippsmörbult 6p
2 läppmulte 10p
1 junkergirella 5p
1 east atlantic peacock wrasse: (17 cm) 30p (LR)
1 salpa 20p
1 maderia scorpionfish 20p
7 rockpool blenny: (3 x 17 cm, 4 x 15 cm) 200p
4 blacktail comber: (2,5 hg 27cm, 2 hg 25cm) 100p (2xLR)
3 rödpagell: (15 cm) 70p (LR)
Detta ger HG 637 poäng och Arvid 1059p vilket innebär att Arvid tar ledningen i årets liga och HG placerar sig tvåa i tabellen!
/Arvid
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar