Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

måndag 28 augusti 2017

100-100 en historia om siklöjor

100 arter.

100 arter. Det är en dröm som länge lockat både mig och Adam.

Patrik myntade begreppet Jakten på 100 arter när han skapade sin blogg och fick Svenska artfisket att blomma upp och spridas!

Det är bara 10 år sedan och nu är artfisket större än någonsin i Sverige och sakta närmar vi oss Norge, Holland och Finland som haft ett aktivt artfiske mycket längre.

I Sverige har Magnus Durell och Anders Lilja flest fångade arter på krok 102 stycken var.

Vem som skulle bli först på fiskeligan har länge varit ovisst men nu stod det 99-99 mellan mig och Adam och Patrik var kvar på 90.

Det var en tidsfråga, en blålånga felkrokades, en skarpsill blev en sill, multar och skäggsimpor var i sikte men det blev siklöjan som blev art nummer 100 för oss båda.

Det var en jobbdag trots att det var lördag, jag hade varit uppe tidigt för att köra till Jönköping och ta med barn ut på fiske.

En kul dag så långt, men ingen dag som jag trodde skulle rendera art nummer 100.

Barnen drog några abborrar men fisket var trögt..

Det blev sent och jag var tillbaka på jobbet vid 18-tiden.

18:30 var jag klar med lite pappersarbete och hade tagit hand om mask och maggot som nu stod på kylning igen inför söndagens arbete.

Jag tittar av någon anledning ut över dammarna på jobbet. Dammar som i normala fall används till fiskeevent eller forskningsprojekt. Där simmar lite allt möjligt som kommit in från Delsjön där vattnet kommer ifrån. Lake, abborre, gärs och mört är vanligt men också enstaka regnbågar som blir över efter fiskeeventen.

Ibland plaskar en regnbåge eller så vakar en mört eller abborre. Men nu såg det mycket märkligt ut i två av dammarna. Det fullkomligt kokade i dem men det var mycket små vak.

Jag tänkte först - Jäklar vad småabborren vakar idag!

Men min chef Per-Erik som har varit längst på jobbet har berättat om att det en gång för många år sedan kommit in ett stim siklöja från Delsjön.

Eftersom många artfiskare med mig varit övertygade om att siklöjan är en myt så hade jag avfärdat detta som en felaktig observation av nors eller löja men tanken har ändå funnits där. Kanske kommer siklöjan in i dammen en gång i framtiden?

Förra året kom små silvriga fiskar in i en av dammarna och jag försökte fånga dem förgäves. Sen åts de upp av glupska bågar och borrar.

Nu var vaken i två dammar som jag var tämligen säker på saknar både stora abborrar och regnbågar.

Jag testade en damm först och där nappade endast en liten abborre efter hårt nötande.

Jag var nära att åka hem och strunta i mörtarna eller vad det nu var men valde att prova den andra dammen.

En frilina med en liten maskbit på en storlek 24 spade end krok slängdes i och det nappade direkt.

En löja lyfts in över staketet..

Löjan sprattlar ovanligt mycket och har lite skum färg men visst är det en...... FLÄMT!!!!

Löjan har fettfena. Löjan har en liten genomskinlig fettfena.... Löjan är en siklöja!!!!!!

Jag tror inte att det är sant.... Inte många har fångat siklöja på krok innan och i princip ingen ha en bra bild på krokfångad siklöja. Men här är den och det är jag som har fångat den!!!

"JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!"

Skriket hörs säkert till Liseberg.

Det är inte lönt att fiska mer, min 100:e krokfångade art i Sverige är landad. 20 meter ifrån min kontorsstol ironiskt nog.

Jag har sinnesnärvaro nog att agera korrekt ändå. Jag fotar, väger och mäter och spelar till och med in en retlig film som skickas till Adam, Albin och Art-Patrik med flera.


Det är med mycket munterhet jag ringer till Adam.

Adam är chockad nog att inte balla ut helt och skrika svordomar åt mig så jag avslöjar allt och bjuder in honom och Art-Patrik att först komma och ta sina siklöjor innan alla andra artjägare som kommer att vilja ha siklöjan ska komma och fånga arten.

Jag åker hem och bjuder Linda på restaurang!


Det är tidig morgon när jag återigen åker norrut på E6 på söndag morgon.

Jag kommer fram så tidigt att jag hinner sätta på kaffe innan först Adam och strax därpå Patrik dyker upp med fiskespön i hand!


Det är Adam som först drar sin 100:e fiskart i Sverige!


Till alla utom Adams stora glädje är det den minsta siklöjan i hela dammen som nappat och den rår inte på min fisk som vägde 8,5gram och mätte 11cm. Adams väger 7,7g och mäter 9,1cm.

Snart så slår även Patrik till med ny art och alla är mycket glada. Tyvärr för min del så tar Patrik en riktig best på 12,5cm och 12,5gram!


Siklöjan känns lätt igen på sitt underbett mot sikens överbett. Fettfenan skiljer den från vanlig löja.

Grabbarna åker hem, jag åker och jobbar, när jag kommer tillbaka till Göteborg så står det fyra fiskare på jobbet. Ryktet har spridit sig och nu ska det fångas siklöja!

Aio Sjölund en av Sportfiskarnas ungdomsledare och tillika grym flugfiskare och karpstalkare fångar snabbt en siklöja.

Magnus Durell drar sin 102 art och försvarar sin ledning mot den hungrige Anders Lilja som rapporterar in både Kolmule och Guldlax som nya arter från helgen.

Men unge Albin Durell jagar sin 50 art och vill trots en förkylning mycket gärna ha siklöjan så att han kan gå med i 50-klubben.

I fiske är ett gott tålamod viktigt. Det visar Albin efter en och en halv timme när han också lurar siklöjan.


Storebror Melker är därefter snabb med sin siklöja och alla i Durell-trion kan fira!


Alla dessa tre tog på maggot fragment men fiskeligans metod var maskbit.

Nu har jag bara en guidning kvar denna kväll. Arvid har jobbat sent och med fiskespö i högsta hugg har han längtat efter kvällens artsatsning!


Nu är siklöjan mycket kinkig och det tar ett tag med en del pannben innan också Arvid fångar sin, den 4:e och näst största siklöjan på ligan!

12cm.


Idag har många fler försökt en del har lyckats och andra inte. Det verkar som att siklöjorna vill nappa morgon och kväll men inte på dagen.

En del annan fisk som rapporteras är Patrik som måste varva ner på vägen hem med två elritsor.

Själv behöver jag smälta vad som hänt vid havet igår och landar ett gäng småfisk.

Totalt:

Hasse 
1 siklöja NY ART, 8,5g 11cm Dubbelt ligarekord
2 abborre
12 vitling
3 sill
4 gråsej

Adam
1 siklöja 7,7g 9,1cm

Patrik
1 siklöja 12,5cm, 12,5g Dubbelt ligarekord
2 elritsor

Arvid
1 siklöja 12cm


Poängen blir:

Hasse 766p
Adam 30p
Patrik 434p
Arvid 30p

Patrik passerar därmed HG och Albin upp på sjunde plats!

/Hasse

2 kommentarer:

  1. Grym rapport som vanligt och stort grattis till 100 och tack för guidningen igen! Blir det nöjesfiske nu eller jagar du vidare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jakten på 200 arter har börjat! Helt ärligt så har jag lovat mig själv att fiska sånt som jag tycker är roligt nu. Så lite mer avslappnat nöjesfiske blir det. Men samtidigt så älskar jag ju jakten på nya arter och den kommer fortfarande vara en stor del i mitt fiske.

      Radera