Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

lördag 30 maj 2015

Norge 2015 #1 - Bland lubbar och labbar!

Vid midnatt mellan fredag och lördag står en svart minibuss med motorn igång och väntar på en skum parkering i Håsten Varberg.

Ingen kommer trots det ihärdiga brötandet från motorn som varvar varm med jämna mellanrum, till sist verkar de därinne tappa tålamodet och ut hoppar en liten svartklädd långhårig snubbe med farligt härjad uppsyn ut. Den lille satanisten springer in bland husen i skumrasket.

Efter honom kommer en mycket gammal gubbe med knakande knän staplandes ut ur bussen, tätt följd av fyra muskulösa livvaktsliknande profiler, det är svårt att se i mörkret.

Snubben de är ute efter kommer nog får en obehaglig upplevelse av denna påhälsning tänker den vettskrämda tant som råkat somna i sin lilla fiesta på parkeringen där hon kikar fram bakom ratten.

Plötsligt utbryter ett rejält oljud, skrik och skrammel som av glasflaskor som slår mot varandra ljuder i natten!

En ny figur dyker upp, tjockare än de andra och mindre vältränad, han springer fram mot livvakterna men tanten får en överraskning när han istället för att svinga vildsint runt sig blir omfamnad i björnkramar av livvakterna under muntra rop och skrik. Diverse skamgrepp och konstiga ritualer senare försvinner hela gänget iväg in bland husen igen. 

Tanten känner sig lite tryggare även om typerna inte alls såg förtroendeingivande ut så utbröt ju inget slagsmål i alla fall!

Precis när hon ska öppna dörren på fiestan så återkommer dock gänget!

De är kriminella trots allt!! De har definitivt rånat en fiskebutik och systemet av allt att döma, dussintals fiskespön och flakvis med öl lastas hurtigt in i bussen, livvakterna hoppar snabbt in i bussen igen, man ser hur fjädringen tar stryk när den tjocke följer efter in.

Gamlingen staplar också upp i bussen och satanisten tar förarplatsen, motorn går igång och en outhärdlig musik börjar spela, det är någon form av stökig rock.

Bussen slirar iväg i natten med ett tjut och det är åter lugnt. Den gamla tanten kom inte i säng för ens klockan ett på natten och hade hemska mardrömmar om det kriminella gänget.

Så här såg det ut i bussen bakom livvakterna.
Men ack vad tanten bedrog sig! Det var inte alls tjuvar och banditer som störtade iväg i natten med bussen full av fiskespön utan ett gäng fiskeligamedlemmar med ofördelaktigt utseende och möjligen något förargelseväckande beteende.

Resan går snabbt upp till riksgränsen och endast något långsammare till Lillehammer ungefär men sedan behöver gänget pausa.

Adam som kanske är den ruskigaste i gänget äter kött från benet som färdkost.


Den gamle gubben - Pär, styr gänget med järnhand och tar igen det han saknar i fysik med hjälp av sin pondus och stränga blick!


Så långt var det fortfarande vår och gröna skogar men när bussen tar sig upp på höglandet så är det plötsligt snöyra i luften och här har inte våren kommit än.


Vid 14:45 anländer så en utmattad men fiskesugen trupp till Fröya. Snart är gänget hemmastadda i stugan.


Och ännu snabbare är spöna tacklade!


Kvällen erbjöd blåst och regn vilket gjorde att grabbarna valde landfiske.


Fisket var halvdant men en och annan torsk dök upp!


Lördag kväll spenderades med torskrygg, remouladsås, potatis och öl framför eurovision där Sverige med Mums Semleröv i spetsen ju tog hem hela klabbet.


Grabbarna delade ut många 10-poängare under kvällen, hurvida det var till bidragen eller programledarna förtäljer inte historien, Andy var den mest ihärdige i gänget och visade att han inte bara har kunskap om artfiske och whisky utan även inom schlagerballader där hans musikhjärta allt pumpar lite extra.


Söndagen var då desto mer ordnad och efter lite betesfisk-fiske så satte jakten på de riktigt stora baddarna igång.

I den ena båten åkte Pär, Albin och Adam medan den andra truppen bestod av Hasse, Berra, Simon och Andy.

Lite torskar upp till 3,7 landades under förmiddagen och det var gott om halvkilossejar som gick till bete.


Väl ute på djupet nappade lubben bra men Simon hade en rejäl överraskning att vänta vid slutet av denna drillning.


Simons fisk börjar närma sig ytan och ingen kan riktigt säga säkert vad det är för fisk som kommer upp ur djupet. När fisken kommer in till båten och inte ens jag (Hasse) kan säga på rak arm vad det är för fisk utbryter en kort stunds kalabalik!

Fisken kommer dock upp över relingen och jublet går inte att ta fel på! Det är en ny art för ligan definitivt. Jag tippar på fjällbrosme och när den andra båten kommer nära, lockade av ståhejet ombord så håller Adam med om fjällbrosme.

Simon med ligans första fjällbrosme 1,625kg och 58cm.

Hajen dyker också upp som brukligt på dessa djup (100-300 meter) och både blåkäxa och hågäl landas.



Andy saknar redan Jessica enormt mycket och hånglar upp en blåkäxa som substitut!


Havet ligger stundtals mycket fint.


Gänget åker nöjda in efter första dagen med en hel del matfisk i baljorna och en riktigt cool ny bekantskap i artfisket med Simons fjällbrosme. Dock inga riktiga monsterfiskar.


Torsk och fjällbrosme.


Tre glada djuphavsfiskare Andys första lubb var en fin 4kilos!


Simon var lite extra nöjd!


Albin fångade dock dagens största fisk med en lubb på 4,2kg!


Kvällen ägnades åt att binda några nya tackel och smida planer. Vi var rörande överens om att vi skulle ut på ett grund långt ute på öppet hav under måndagen!

Måndagens fiske började dock lite grundare efter betesfisk. Svårfiskat och helt onödigt tappade vi tid här då det var gott om betesfisk ute på djupet också skulle det visa sig.


Andy fångade dock resans vackraste bleka.


När vi väl kom ut på djupet så small det på direkt på Adams spö i min båt en fin hågäl kommer upp. I den andra båten där Pär, Berra, Simon och Albin huserade denna dag small det också på både Simons och Albins spö, Albin får upp en fin matlubb, men Simon får aldrig upp sin fisk och efter en lång kamp går linan av.

Adam med en trevlig hågäl!

Fullt av fågel är det här ute, vi ser förutom de standard havs och gråtrutarna, stormfågel, havssulor, kentsk tärna, lunnefåglar, havsörnar och ett par sådana här bredstjärtade labbar.


Hela crewn i min båt blir till sist kraftigt sjösjuka av den gamla sjön och det är väldigt olikt mig att bli sjösjuk men jag mår riktigt uselt. 

Adam fastnar dessutom i bottnen och sliter länge innan tacklet går av. Andy håller på att dö i fören medan jag lägger mig i aktern grön i ansiktet. Till skillnad från Adam som bara blir trött och däckar av sjösjuka så stoppar jag fingrarna i halsen. Halvtorkat gråsejslem och havssalt gör att spyan kommer lätt. 

En stackars förbisimmande stormfågel får nästan fyra kaskadspyor över sig och simmar förnärmad därifrån :)

I andra båten går det dock lite bättre och några fina sejar landas, Berra med en sjukilos i topp!

Berra står för dagens största fisk med en sej på sju kilo!

Vi åker tillbaka för omgruppering och lugnare vatten för att lägga kvällsmetet på pillemete.


Snart hade alla återhämtat sig från den gamla sjön och var åter taggade.


En galet vacker solnedgång gör inte saken sämre.


Pär försöker intensivt fånga något men har ingen riktig flyt och får bara en torsk på kvällens annars otroligt härliga pass.


Adam lyckas dock bättre med denna lilla hälleflundra.


Och Andy drar en fin knorrhane!


Det är stor skillnad i aktivitet på pillemetet jämfört med föregående år då det nappade i stort sett hela tiden men nu får vi kämpa för varje pill.

Även denna dag avslutas på djupet med några blåkäxor som resultat.

Fortsättning följer!

/Hasse


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar