Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

lördag 25 april 2015

Portugal dag 6 Kustmete - Ligans första junkergirella!

Vi har anlänt till vackra Sagres. Kusten präglas av minst sagt dramatiska klippor som stupar ner i Atlanten. Men vårat mål är den lilla fiskehamnen. Målet består av att bara släppa lös fantasin och se vad som nappar. Vi börjar med lite hederligt bottenmete ute på den långa piren, keep it simple! Men ibland är inte "simply the best". Inget nappar. 

Vi flyttar lite närmre klipporna. Napp! Thomas får en fin Större medelhavs abborre, en fisk jag aldrig sett förut. Min egna fisk känner jag igen däremot, en ståtlig junkergriella. 






Lägger mitt bete grunt emot klipporna. Det pillar till och upp kommer resans, enligt mig, i särklass vackraste fisk.Det är en liten blenny som nappat. Den som lyckas artbestämma får en femma! Kul fiske, men ingen huggsexa. Vi tar lunch.




Hela tiden nere hamnen anländer små fiskebåtar. Dom har varit ute och vittjat sina långrevar och kommer in med minst sagt häftiga fångster. Rockor, havsålar och "lubbar". Men det som får sportfiske nerven att gå i spinn är de stora snappers som läggs på is i travar. Där ute väntar verkligen ett häftigt havsfiske. Båtmöjligheter får undersökas till nästa år! 

Tillbaka till vårat fiske, där vi har börjat titta längtande efter alla de multar som simmar runt lite överallt. Dom är inte stora, men svårflörtade som vanligt. Lösningen blir att köpa en kasse makrill och taggmakrill av en av fiskarna. Dessa hackades fint och spriddes ut i vattnet. Multarna började äta friskt av slamsorna. Krokar agnas och ignoreras av fiskarna. Mindre krokar agnas, ända ner till storlek 16. Nu börjar dom hugga! Det är bra kamp även i dessa små gynnare. Framför allt är det vansinnigt kul att lura dem. För även fast kroken är liten är dom fruktansvärt misstänksamma. Gör man inte mothugget direkt spottar dom med det samma. Men allt som händer syns tydligt i det klara vattnet. Kvällen ägnas åt att blanda multemäsk. Resten av makrillarna mixas ihop med vanligt mäsk till en go gröt, för morgondagens mål bestod i att lura hamnens havsrudor...

1 Junkergriella, 20 cm. 1 Ringneck Blenny X. 11 multar.


Efter att ha konsulterat med artfiskeexperten Pieter Bielen så vet vi nu att blennyn är en Parablennius pilicornis - Ringneck Blenny. Den har inget svenskt namn. Arvid är dock skyldig Pieter en femma vid tillfälle ;)


Vilken art multarna var får vi vänta med till Arvid har skickat bilder.


/Hasse



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar