Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

måndag 5 januari 2015

2015 års poängsystem

Nu har jag och Adam gjort den årliga genomgången av poängsystemet och genomfört ändringarna till 2015 års fiskeliga.

Det var inte så mycket att ändra denna gången då vi i stort är nöjda med poängsystemet som nog är ett av de mest avancerade i världen?

Du hittar poängsystemet här.

De fiskarter som vi ändrade var:

Svartmunnad smörbult - grundpoängen sänks från 20 poäng till 3 poäng. Arten har blivit väldigt vanlig längs hela östkusten och sydkusten samt totalt invaderat Göteborgs hamnområde. Under 2014 fångades 45 svartmunnade smörbultar på ligan och tidigare har vi aldrig fått arten.

Sjustrålig smörbult - sänks från 20 poäng stycket till 10 poäng.

Stäm - grundpoängen höjs till 10 poäng stycket från 4 poäng. Det har inte kommit upp många stämar på ligan de senaste åren.

Elritsa - sänks i grundpoängen från 4 till 2, detta då Marcus fördubblade antalet fångade elritsor på ligan genom tiderna bara under 2014. De ger nu inte mer poäng vid 7cm utan vid 8cm istället.

Nors - grundpoängen höjs från 10 till 20 poäng. Det har bara fångats en nors på ligan under 20 år.

Siklöja - höjs från 10 till 30 poäng. Det har aldrig fångats en siklöja på ligan trots ett par seriösa försök från Pernilla, Marcus, Andy och mig själv. Existerar arten? Om någon lyckas fånga många så är den värd alla poäng!

Tånglake - höjs grundpoängen från 8 till 10. Fisken förekommer mer sparsamt i fångstrapporterna än vad man kan tro. Det fångades 10 stycken under 2014.

Fenknot - Grundpoängen höjs från 20 poäng till 30 poäng! Endast tre fenknotar har landats i ligans historia.


Utöver dessa förändringar har vi korrigerat några av de poängen som rör stora och ovanliga fiskar.

Man får numer extra 150 poäng för nytt ligarekord i vikt och lika mycket för ett längdrekord. Detta har höjts från tidigare då man fick 100 poäng per rekord. Detta gäller dock bara i Norden!

Får du ligarekord utanför Norden är dessa bara värda extra 20 poäng stycket. 20 poäng längd och 20 poäng vikt. Detta för att bromsa den effekt som en artrik utlandstur kan få. Till exempel om någon skulle åka till Amazonas och fånga 40 nya arter för ligan får de nu bara 800 poäng i extra rekordpoäng istället för 4900 poäng som man får om man tar 40 rekordfiskar i Nordiska vatten.

Vi har också höjt poängen för att fånga en reg-fisk (en fisk stor nog att få plats i Sportfiskarnas storfiskregister) det höjs från tidigare 150 poäng till 200 poäng för att vi vill pusha storfiskjakt lite extra.

/Hasse









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar