Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

lördag 17 september 2011

Multen blev lerstubb

Åkte en runda längs kusten efter jobbet idag och spanade efter multe.

Började vid piren i Halmstad men jag såg faktiskt inte en enda fisk där.

Åkte sedan norrut mot Varberg.

Jag hittade flera intressanta platser och lyckades lista ut vart jag ska köra multe i Varbergs trakten men jag såg ingen fisk som jag var helt säker på att det var en multe.


Däremot var det fullt av stubb intill kanten och jag tyckte att det såg ut som lerstubb så jag var tvungen att prova eftersom jag inte fått den arten tidigare i år.

Snart kunde jag landa ett stubb på en halv tångmärla och mycket riktigt var det lerstubb!

Förra året var det fullt av dessa kring Getterön men i år har det bara varit sandstubb där. Därför hade jag tappat hoppet om att denna gynnare skulle dyka upp. På denna platsen (söder om Varberg) verkade det dock bara vara lerstubb.


Lerstubb är lika sandstubb men är mer kompakta och inte så långsmala som sandstubb.

Du känner igen lerstubbet från sandstubbet på dess stora fjäll, den stora mörka fläcken på bröstfenan samt de bruna fläckarna längs sidolinjen (som är fler och större hos lerstubb). Lerstubbet saknar dessutom fjäll på främre delen av kroppen.

Jag testade även med strandsnäcka och fick en lerstubb på det också.

Jag såg flera intressanta fiskar när jag vadade omkring, simpor och kantnålar men jag var nöjd med lerstubben och två lerstubb blev dagens totala fångst.

Sedan nyheten om jättetungan som min elev tog i helgen (nytt svenskt rekord om den godkänns) så har Adam gett sig ut på ett metepass efter tunga idag men ingen rapport har kommit från Adam ännu. Vi väntar skräckslaget på rapport från Adam.

6p till mig iaf. och min 51:a art för året.

/Hasse :)

4 kommentarer:

  1. Va? Monstertunga? Är jag både blind och glömsk men kan inte se / komma ihåg något om detta?

    Jag har inte heller någon lerstubb i år, trodde ju jag fick en igår men det var sandstubb. Den fisken hade inte heller några fjäll på främre kroppen. Vad jag kan minnas kan sandstubbar ha det men att det är olika från fisk till fisk.

    Vad var det för nålfiskar du såg? Små rackare? Jag har nålfiskfeber.

    SvaraRadera
  2. Hehe, förstår att du har nålfiskfeber efter kantnålen! Det jag såg var nog tångsnällor.

    Ja jag har för mig att sandstubben kan sakna fjäll på främre delen av ryggen de med.

    Fjällens storlek samt prickarna på sidan och bröstfenorna var helt omisskännligt på de jag fick i förrgår.

    Förstår att du tyckte de sandstubben du fick såg ut som lerstubb speciellt med så tydliga fläckar på sidorna. Dessa arterna är luriga. Men jag tycker att de beter sig olika och uppenbarelsen är olika. Nu när jag såg lerstubben i vattnet såg man svarta detaljer som jag inte lagt märke till på sandstubben. Kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var men efter att ha vadat bland sandstubb hela sommaren såg man en viss skillnad.

    Min elev fick en tunga på 800g häromdagen på bm med räka från land. Tyvärr var den inte vägd på godkännd rekordvåg som jag förstod det. Vi får se om den blir godkännd som svenskt rekord.

    /Hasse

    SvaraRadera
  3. Inget snack om att det var klockrena lerstubbar du fick. Tångsnällor hmm, dom har ju stora munnar. Du gick bara förbi dom alltså? Det hade jag aldrig klarat hehe.

    SvaraRadera
  4. Nej det tog emot att gå förbi tångsnällorna men jag hade inte rätt krokar på mig.

    SvaraRadera