Jakten på ligaguldet är i full gång!

Jakten på ligaguldet är i full gång!

torsdag 5 maj 2011

Jag (Adam) tog två ligarekord!

Gårdagens fiske resulterade i ligarekord på inte mindre än två arter, tillsammans vägde de hisnande 6,8! Föga förvånande är det gram och inte kilo vi pratar om!

Fisket bedrevs ute på piren i Halmstad. Ganska snart efter ankomst insåg jag att fisket ut mot havet inte var realistiskt i snorblåst och hagel, varför jag begav mig in i bassängområdet och försökte hitta lä. Lokaliserade omgående fisk och snart hade jag fått upp 10 sandstubb och 10 storspigg. Målet med detta mygelmete var att fånga ett bergstubb (en art jag inte fångat). Jag lyckades få upp ett misstänkt bergstubb, men klantig som man är slängde jag ner det i spannen. Ville ju inte avbryta fisket när det nappade så bra. Tänkte att jag skulle artbestämma senare och ta kort. Jag glömde det och släppte i fiskarna igen:(! Fiskarna på skärbrädan är ämnade till agn!

Totalt fick jag efter lite flyttar och lysmete: 10 sandstubb, 10 storspigg, 3 rötsimpor, 1 oxsimpa, 1 skrubbskädda och 1 sandskädda.

Ligarekorden som numera råder är: Nytt viktrekord på storspigg 4,6 gram (7,1 cm) och nytt vikt- och längdrekord på sandstubb 2,2 gram och 6,6 cm

Storpigget överst i handen och sandstubbet längst upp till höger är de nya rekorden.


9 kommentarer:

  1. Underlig kroppsform på den mittersta till höger på sista bilden. Men man kanske blir lurad trots det knivskarpa fotot ;) Hur artbestämmer du dom? Räknat fjäll?

    SvaraRadera
  2. Hehe, ja du måste sluta lägga upp de sämsta bilderna Adam ;)

    SvaraRadera
  3. Nu ska ni vara snälla! Vissa väljer att lägga mer krut på fisket än att springa runt och blixtra med en liten låda!:)
    Nä, jag räknade aldrig fjällen! Har inte utrustning till det, när det gäller den storleken! De hade alla en tydlig fläck på främre ryggfenan, vilket ger lerstubb eller sandstubb. Basen vid bröstfenorna var fläckfri och de hade fjäll framför ryggfenan, dvs ett sandstubb.

    SvaraRadera
  4. Nu skall jag inte komma här och komma men jag tror det är svårt att se skillnad på sandstubb och lerstubb utan att se på fjällen om man har en fisk med svart prick på ryggfenan. Man ser det lätt faktiskt (~40 på ler- vs ~70 på sandstubben).

    Jag har fått sandstubb utan fjäll på huvudet artbestämd av dom som gör Nationalnyckeln. Det kan vara lite si och så med det där. Samma sak gäller nog basen vid bröstfenorna är min erfarenhet.

    Det är säkert sandstubbar du fått men jag tror man skall titta på dom väldigt noggrant, vem vet när dystubben kommer och hugger!

    Blev lite sugen på mikrofiske nu, får nog ta en tur idag.

    SvaraRadera
  5. Jag vet att det var ett tag sedan jag kollade just lerstubb men å andra sidan är de tillfällen då jag haft båda arterna framför mig minnesvärda.

    Lerstubben känns betydligt mer kompakt i sin generella uppenbarelse. Sandstubbet är en långsträckt fisk medans lerstubb känns väldigt knubbigt.

    Även när vi jämfört bergstubb och sandstubb har skillnaden varit synbar med blotta ögat. Jag erkänner dock att jag inte har någon som helst koll på dystubbet :)

    /Hasse

    SvaraRadera
  6. F.ö. mycket intressant med den du fick artbestämd Patrik! Verkar som det är rätt så stor skillnad på olika bestånd. Det känns som att de i Östersjön är lite lättare. Fast där finns ju bara sandstubb och lerstubb.

    SvaraRadera
  7. Håller med, sandstubben är smäckrare följt av lerstubben (följt av svart smörbult). Har man båda arterna framför sig så ser man lättare skillnaden.

    Ger mig dock inte gällande fjällen som direkt säger om det är sandstubb :) Bak på fisken ser man dom med blotta ögat.

    Dystubb däremot verkar hopplöst svår att skilja från sandstubben. Gällockets fästpunkt skall tydligen vara det säkraste kortet för att skilja dom. Den skall ju dock gå så djupt så det inte är troligt att få den på krok.

    SvaraRadera
  8. Vad menar du med skillnad på olika bestånd? Har dom i Östersjön alltid fjäll i nacken?

    Jag är fasen skeptisk till vetenskapen när det gäller stubb :) Med tanke på hur dåligt beskrivna dom är i litteraturen skulle jag inte bli förvånad om det finns fler arter.

    SvaraRadera
  9. Jag får helt enkelt ta och kolla upp detta! Läste nu att endast sandstubbens hanar ska ha en fläck! Verkar osannolikt att det skulle vara bara hanar! Nu blir det till att fånga nya och räkna fjäll och se om man kan vara lite noggrannare:) /Adam

    SvaraRadera